Stressverwerking

Stress hoort bij het leven. Een bepaalde hoeveelheid is nodig om goed te kunnen functioneren. Stress bij jouw hond waarnemen hoeft dus geen probleem te zijn. Echter kan het gebeuren dat het niet meer mogelijk is om de stress goed los te laten. Zelfstandig ontspannen en rusten, wat onmisbaar is voor herstel, is dan niet meer mogelijk. Het lichaam staat altijd 'aan'. Het gevolg kan zijn dat de hond bv vluchtgedrag laat zien, wanneer hij geconfronteerd wordt met hetgeen hem stress geeft. Ook kan hij kiezen om agressie in te zetten, bijvoorbeeld door uit te vallen. De hond helpen beter met deze emoties om te gaan is dan raadzaam. Via EMDR voor honden kijk ik samen met jou en jouw hond of wij de stress naar beneden kunnen krijgen. 


emdr voor honden

 

 Net als voor mensen staat de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg voor de hond niet stil. Neurowetenschapper Jaak Panksepp stelde in 1998 al dat dieren net als wij mensen complexe emoties kunnen ervaren. De systemen die in de hersenen betrokken zijn bij het ervaren en verwerken van emoties zijn bij veel zoogdieren gelijk. Vanuit die stelling is er de afgelopen jaren op het gebied van het opvoeden en trainen van honden veel veranderd. Steeds meer worden de emoties van de hond geaccepteerd en als belangrijke factor meegewogen tijdens begeleiden bij gedragsveranderingen. Vanuit dit gegeven zie je dat methodes die in de psychologie van de mens worden toegepast ook een vertaalslag naar de hondenwereld krijgen.

 

EMDR is daar en voorbeeld van. Bij EMDR roep je samen met een therapeut bewust een traumatische ervaring op. Door deze levendig voor je te zien wordt er veel van het werkgeheugen van de hersenen gevraagd. Tijdens deze gedachten beweegt de therapeut zijn of haar vinger* snel heen en weer. Door deze te volgen maak je snelle oogbewegingen. Dit vraagt ook veel van het werkgeheugen. Daardoor zijn de hersenen niet in staat om de emoties die bij de herinnering hoort vast te houden, waardoor de emotie die je voelt bij de herinnering na een aantal sessies zal verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Deze techniek wordt ook bij honden met stress en/of angst gebruikt. Je kunt een hond natuurlijk niet vragen om aan een vervelende gebeurtenis te denken en voor een lange tijd jouw vinger te blijven volgen. Daarom is het belangrijk om eerst goed in kaart te brengen waar jouw hond op reageert. Dit noemen we de prikkel. Vervolgens ga je op een gecontroleerde en veilige manier deze prikkel opzoeken. Op dat moment worden zacht trillende buzzers geactiveerd, die in tasjes aan het tuig zitten en aan weerszijde van de hond zijn lichaam hangen. Net als bij EMDR zal de emotie die de hond bij het zien of horen ervaart na een aantal sessies afnemen of verdwijnen. Daardoor ontstaat er ruimte om de hond ander gedrag aan te leren. Dit is namelijk in tijden van erge stress niet mogelijk. Er wordt soms onterecht gedacht dat de buzzers uit deze techniek te vergelijken zijn met een correctieband gebaseerd op trillingen. Dit is niet het geval. De techniek is louter bedoeld om de hond te helpen bij het afzwakken van een intense emotie.

 

Net als iedere training heeft ook deze methode tijd nodig. Het verschilt per hond hoeveel tijd. De reden daarvoor is te vinden in dat iedere hond een uniek karakter heeft. Waar de ene hond nauwelijks van de leg te brengen is, kan een andere hond snel hoog in emotie komen te zitten. Genetische aanleg, socialisatie en levenservaringen spelen mee bij hoe een hond is. Daarom is het belangrijk dat eigenaar en begeleider tussen de sessies goed met elkaar blijven afstemmen over wat de hond in zijn leven mee maakt. Daarnaast zal ook de levensomgeving van de hond van invloed kunnen zijn op de resultaten die met deze methode behaald kunnen worden. In overleg kan besproken worden wat een realistische prognose van het gedrag na de behandeling is, even als of er aanvullende stappen nodig zijn om de hond te helpen. Denk daarbij aan manieren om de spanning uit het lijf van de hond te krijgen, bijvoorbeeld door bezoek aan kynologisch massagetherapeut of osteopaat. Mentale spanning kan zicht ontwikkelen naar fysieke spanning. Daarnaast kan gedrag ook in stand gehouden worden door pijn of ander lichamelijk ongemak. Het is daarom raadzaam om de hond voor de start van de begeleiding door een dierenarts te laten nakijken.

 

Mocht je op zoek naar een dierenarts gespecialiseerd in gedrag zijn, dan help ik je graag om bij een passende behandelaar te komen.

 

wanneer stressverwerkings therapie

  • Angst voor verschillende soorten geluiden. o.a. vuurwerk, onweer.
  • Uitvalgedrag naar o.a. honden, mensen, verkeer.
  • Verlatingsangst.
  • Reisziekte.
  • Alle soorten van angst en stress.

 

ervaringsverhalen

Het gaat fijn met Gabe. Hij is aanhankelijker geworden, zonder zijn streken te verliezen overigens. Hij heeft meer zelfvertrouwen, wat ( helaas) soms betekent dat hij het durft om even volkomen ongehoorzaam te zijn haha. Knallen worden, die eerst erg veel stress bij hem gaven, worden genegeerd. Een paar weken geleden vond iemand in de buurt het nodig om ‘‘s avonds 11 uur vuurwerk af te steken. Ik schoot dus meteen in de gewoonte om koekjes te gaan strooien, maar had achteraf het idee dat  dat haast overbodig was.

 

Wanneer ik zeg dat Gabe aanhankelijker is geworden, bedoel ik daarmee dat hij nu écht fysiek komt knuffelen , helemaal tegen me aankruipen, zijn neus helemaal in mijn trui stoppen . Ik kan dan ook mij armen om hem heen slaan en vasthouden. En dat vasthouden was altijd een actie die stress opleverde en vasthouden door mensen die hij niet tot nauwelijks kende werd grommen. Aanraking, ook door de dierenarts, vond hij absoluut niet prettig. Dat dit nu beter gaat zie ik als een gevolg van de behandeling. Wij zijn erg blij met dit resultaat en kunnen dan ook zeker deze behandeling aanbevelen. 

 

- Eigenaren van Gabe

 


Een tijdje geleden zijn wij een stress verwerkings traject aangegaan ,voor onze Friese Stabij Yfke ,met Karin.

Wij leren om onze onzekere,geluidsgevoelige ,snel overprikkelde en soms angstige hond beter te begeleiden & door training ander,gewenst, gedrag aan te leren. Door de trainingen & de feedback nadien, zien wij positieve ontwikkelingen bij Yfke. Karin kijkt goed naar niet alleen de hond maar ook naar de baas,een training op maat is het gevolg. Tussen de trainingen door houdt Karin contact over de ontwikkelingen en bij vragen is ze altijd beschikbaar om je advies te geven .De trainingen & begeleiding ervaren wij als bijzonder prettig.Karin is eerlijk,rustig,begaan,doortastend & duidelijk.

 

Yfke blijft stapjes maken & ik als baas voel mij zelfverzekerder. Wij zijn blij dat Karin op ons pad is gekomen!

 

- Eigenaren van Yvke

  

 


Met mijn Tjibbe heb ik een hond met een trauma uit zijn eerste 14 dagen bij ons. In die tijd is hij in onze tuin overvallen door een heftig vuurwerk bij de buren (juni!!!). Vanaf dat moment is hij panisch voor vuurwerk knallen en alles wat daarop lijkt. Ook geweer schoten belemmeren hem in het apporteren, terwijl hij dat erg leuk vindt. Nu met de vierde jaarwisseling voor de boeg heb ik een mooie vooruitgang geboekt met stress verwerkings-therapie middels EMDR voor honden bij Karin Schalken. Het verschil in het herstel na de knallen is al behoorlijk groot en wie weet kunnen we ook nog iets doen met het geweer? Dat opent dan misschien weer wat extra mogelijkheden voor jachttraining. Die poging gaan we in 2025 zeker doen.

 

eigenaar van Tjibbe

 

 

Onze Bente was erg angstig voor harde geluiden en vertoonde dan vluchtgedrag en trillen. Jammer genoeg wordt er heel het jaar door erg veel vuurwerk afgestoken bij ons in de buurt en in de decembermaand extra veel! Tot nu toe zien we bij Bente een verbetering wat betreft vluchtgedrag en trillen. Op gewoon vuurwerk reageert ze bijna niet meer. De bommen is een ander verhaal, waarbij ook wij rechtop in bed zitten. Naast angst voor harde geluiden heeft Bente ook een angst ontwikkeld op bepaalde plaatsen in de buurt. Karin heeft geleerd hoe hier mee om te gaan en ook daar maken we stappen vooruit. we zijn blij dat we de kans aangegrepen hebben om Bente te helpen, want wie wil nou niet een hele blije hond?

 

eigenaar van Bente

 

 

 

 

tarieven

Tarieven zijn op aanvraag. Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen via het contactformulier, info@karinschalken.nl of 06 86 85 21 14.